Dykning er en fantastisk sport, men den er ikke uden risiko. Derfor bør du altid prioritere sikkerheden højt, når du dykker. Det kan en dykkercomputer hjælpe dig med.
Den minder om et digitalt dykkerur, men har langt flere funktioner end blot at måle tiden. Du kan fx få dykkercomputere med dybdemåler og dykkercomputere med GPS, alarmer og meget mere. Hovedsageligt er det da også på grund af egenskaberne, at dykkere typisk investerer i en dykkercomputer.
Hvis du elsker et sporty look, kan du dog sagtens benytte dykkercomputeren som hverdagsur. Mange vælger dog at investere i et dykkerur, hvis det overvejende er udseendet, der er det afgørende.
Få inspiration og gode råd
Denne artikel er ikke lavet som en test af dykkercomputere, men er derimod en guide, der giver dig inspiration og kommer med forslag til forskellige modeller. Først kan du se nogle af Dykkerguidens forslag, der alle har det vigtigste standardudstyr. Og derefter vil jeg gennemgå nogle af de vigtigste funktioner ved en dykkercomputer.
Forslag til køb af dykkercomputere
Mange af dykkercomputerne har rigtig mange funktioner. For overblikkets skyld har jeg valgt kun at fremhæve de væsentligste.
Til begynderen

Suunto Zoop Novo
Suunto Zoop Novo er førstevalget hos mange begynderdykkere, og det forstår man godt.
Med sine fire knapper og intuitive design er det nemt at bruge.
Det fås i flere forskellige farver (blå, lime og sort) og til en relativt billig pris.
Uret er perfekt til nybegyndere, fordi det har de nødvendige funktioner – hverken mere eller mindre.
Dermed har du lige præcis de informationer, du har behov for, uden at skulle lede mellem overflødige features, du alligevel ikke får brugt.
Computeren er ret konservativ, hvad angår beregninger af fx din stopgrænse. Det er en fordel for dig som nybegynder, fordi du dermed er sikker på at dykke inden for sikkerhedsgrænsen.
Producent: Den finske producent Suunto fra 1936 er kendt for at lave nogle af de mest hårdføre dykkercomputere til billige penge. Her er kvalitet og holdbarhed kerneværdier. En dykkercomputer fra Suunto er derfor et godt redskab, du kan have med dig under vandet i mange år. » Læs også vores komplette anmeldelse af Suunto Zoop Novo her.
Egenskaber:
- Gasser: Luft, nitrox
- Viser dykketid og maksimal dykketid
- Deep stop alarm og dekompressionsinformation
- Display med baggrundsbelysning
- Fridykkerfunktion
- Logbog og dykkerplan (kræver USB kabel der skal købes seperat)
Fordele: Dekompressionsinformation. Hvis du overskrider grænsen for, hvor dybt du må dykke, giver uret dig information om de intervaller og stop, du skal lave på vej op for at undgå trykfaldssyge.
Ulemper: Uret er for stort til at blive brugt som hverdagsur. USB-kabel skal købes separat.
Suunto Zoop Novo kan købes ved følgende forhandlere:
Cressi Leonardo
Leonardo dykkercomputer fra Cressi er på mange måder en perfekt dykkercomputer for nybegynderen eller den dykker, der leder efter et simpelt ur, der er nemt at benytte.
Der er nemlig kun én knap at holde styr på, og du skifter let funktion med et kort tryk. Blandt de mange funktioner har du blandt andet alarmer, der advarer dog mod for hurtig opstigning.
Kort sagt er denne sag en god og nem hjælp til at holde dig sikker under hele dit dyk. Derfor er det også forståeligt, at Cressi Leonardo er et af de mest populære begynderure og fremhæves i rigtig mange guides.
Producent: Det italienske firma Cressi har produceret dykkerudstyr siden 1938. De har en lang tradition for at producere højkvalitetsudstyr til vandsportsaktiviteter, og deres dykkercomputere er ingen undtagelse.
Læs andres anmeldelser
Egenskaber:
- Gasser: luft, nitrox
- Viser dykkertiden
- Dybdemåling – herunder også maksimal dybde
- Alarmer – advarer dig bl.a., hvis du stiger op for hurtigt.
- Deep stop
- Display med baggrundsbelysning
- Visning af ur og kalender
- Logbog
- Kan nulstilles
Køb den her.
Fordele: Dykkercomputeren har brugerudskifteligt batteri, så du ikke behøver sende det til service, når batteriet skal skiftes. Den billige pris og nulstillingsfunktionen gør uret oplagt til dykkerskoler, hvor mange skal benytte computeren.
Ulemper: Den lange rem kan være problematisk, hvis man har små håndled. Til gengæld har du mulighed for at have uret ud over din dragt.
Det luksuriøse valg
Garmin Descent MK3
Du finder sjældent en dykkercomputer, der er mere eksklusiv og alsidig end Garmin Descent MK3.
Det luksuriøse ur har et hav af avancerede dykkerfunktioner, herunder GPS, vandtemperatur, kortvisning, sikkerhedsalarmer, pulsmåling og kompas.
Dykkercomputeren fungerer også som almindeligt ur og sportsur over havoverfladen. Den har endda smart-funktion, så du kan koble den til din smartphone og sende og modtage beskeder.
Modellen fra Garmin vil uden tvivl transformere dit aktive sportsliv og gøre din dykkeroplevelse intet mindre end ekstraordinær.
Producent: Garmin er en amerikansk virksomhed fra 1989 og en af de førende specialister inden for udviklingen af GPS-udstyr til udendørsaktiviteter – herunder også dykning. Garmin er kort sagt din garanti for høj kvalitet, innovation og ikke mindst – lækkert design.
Egenskaber:
- Gasser: luft, nitrox, trimix
- Lyd- og vibrationsalarmer sikrer, at du dykker inden for sikkerhedsgrænserne.
- Viser dykketiden
- Deep stop
- GPS-funktion
- Kortvisning
- Kompas
- Dybdemåling og maksimal dybdeindstilling
- Pulsmåling ved håndled
- Smartfunktion
Køb det her.
Fordele: Urets funktionsrigdom gør det overlegent på mange områder. Sammenholdt med design og størrelse er det en oplagt og eksklusiv kandidat til at være både dykkerur, sportsur og hverdagsur.
Ulemper: Prisen er høj. Til gengæld er kvaliteten og funktionerne derefter.
Garmin Descent MK3 kan købes ved følgende forhandlere:
Suunto DX 2
Modellen Suunto DX samler det bedste fra dykkeruret og dykkercomputeren. Med safirglas og rem og urkasse af titanium får du her en overlegen dykkercomputer, der afspejler den indvendige råstyrke.
Modellen er en opgradering af den prisvindende D9tx-model.
Den har en lang række funktioner og egner sig bl.a. særligt godt til rebreather-dykning.
Men selv til normal dykning imponerer uret med de mange indstillingsområder, sikkerhedsalarmer, logbogshukommelse osv.
Den skarpe teknologi og de eksklusive materialer giver dig alt i alt et luksuriøst ur, der kan følge dig på dykkerture i hele verden mange år fra nu.
Producent: Den finske producent Suunto fra 1936 er kendt for at lave nogle af de mest hårdføre dykkercomputere til billige penge. Her er kvalitet og holdbarhed kerneværdier. En dykkercomputer fra Suunto er derfor et godt redskab, du kan have med dig under vandet i mange år.
Egenskaber:
- Gasser: Nitrox, trimix, luftintegration
- Trådløs forbindelse til gasflasker
- Viser dykkertiden
- Dybdemåling
- Alarm – advarer dig bl.a., hvis du stiger op for hurtigt, eller når du når din maksimale dybde.
- Dekompressionsinformation
- Deep stop alarm
- Temperaturmåling
- Kompas
- Logbog og dykkerplan
- CCR-kompatibilitet
Køb det her.
Fordele: Uret kan anvendes til både normal dykning og rebreather-dykning. Det har desuden en lang række funktioner, der hjælper dig med at øge sikkerheden under både dyk og opstigning. De eksklusive materialer gør uret let, men stærkt.
Ulemper: Da uret også kan bruges til hverdag, er displayet ikke særlig stort, hvilket naturligvis betyder, at det kan være sværere at se tallene. Urets baggrundsbelysning kan dog hjælpe på dette.
Det alsidige valg
Oceanic Veo 4.0
Denne dykkercomputer har fået en overhaling og kommer nu med nye funktioner og et forbedret design.
VEO-serien er en af de bedst sælgende, og det nye design og de nye funktioner har ikke ændret på dette. Dykkercomputeren er designet med en 20% smallere profil for at give større bevægelsesfrihed og komfort om håndleddet.
Den har et stort og letlæseligt display med ekstra store tal og bogstaver. VEO 4.0 er udstyret med Bluetooth, så du kan forbinde den til den gratis DiverLog+ app, hvor du kan tracke, styre og dele alle dine data.
Producent: Oceanic blev stiftet i 1972 og har siden da udviklet dykkerudstyr med det formål at skabe en bedre og mere sikker dykkeroplevelse for dykkere over hele verden. Innovation har altid været nøgleordet i deres produktion, og det ses også i deres dykkercomputere, både hvad angår design og teknologi.
Egenskaber:
- Slankt design
- Større cifrer og bogstaver
- Skab forbindelse til gratis DiverLog+ app
- 2 nemme knapper
- Aktivering af ur ved kontakt med vand eller via manuel aktivering ved de to knapper
- Lang batterilevetid på 300 timers dykning
- Indikator ved lavt-batteriniveau
Køb det her.
Fordele: Du får en tynd og slank dykkercompputer der giver dig god komfort om håndleddet, men samtidig et stort og lækkert display.
Hvorfor skal du have en dykkercomputer?
En dykkercomputer er ikke bare fancy tilbehør til dit dykkeroutfit. Nej, dykkercomputeren er faktisk noget af det allervigtigste udstyr, du bør anskaffe dig. Den holder nemlig styr på livsvigtige informationer, mens du dykker. Det gælder fx dybde, din dykketid og mængden af ilt, du har tilbage.
Med en dykkercomputer er alle informationerne let tilgængelige og samlet samme sted. Derudover er dykkercomputeren et effektivt redskab til at beregne din opstigning og advare dig, hvis du stiger op for hurtigt. På den måde øger computeren din sikkerhed og hjælper dig med at undgå trykfaldssyge.
Hav altid en backup med dig
Man kan aldrig være for sikker. Selvom mange dykkercomputere har en lang batteritid, er det en god idé at have en backup, hvis teknologien mod forventning skulle svigte. Det kan fx være i form af et automatisk dykkerur, der oplades gennem dine bevægelser.
For selvom dykkeruret ikke har samme omfang af funktioner som computeren, så er det alligevel bedre end ingenting, når du er på dybt vand.

Dykkercomputerens funktioner
Dykkercomputeren har som sagt langt flere funktioner end dykkeruret, men derfor kan antallet af funktioner godt variere fra model til model. De kommer i mere eller mindre avancerede udgaver, og det bør du have in mente, når du undersøger udvalget.
Tænk over, hvad dit behov er, og hvilke funktioner, du vil få gavn af. Er du nybegynder, kan det måske være en bedre investering at købe et simpelt apparat, der er nemt at finde ud af i modsætning til de avancerede computere, der er lavet med henblik på erfarne dykkere. Alligevel er der nogle grundlæggende funktioner, som er gode at have på alle niveauer.
Det gælder bl.a.:
- Dykketiden: Angiver den samlede tid, du har tilbragt under vand. Den maksimale dykketid angiver i hvor lang tid, du kan dykke ved en bestemt dybde og stadig stige op uden at skulle lave sikkerhedsstop. Denne ændrer sig i takt med at du dykker.
- Dybdemåler: Måler den aktuelle dybde, hvor du befinder dig.
- Gastrykket: Beregner hvor meget luft, du har tilbage i gasflasken.
- Tid: Viser tiden.
- Alarm: Advarer dig bl.a. mod for hurtig opstigning.
- Batteritid: Advarsel mod lavt batteri.
- Logbogsfunktion: Viser information fra tidligere dyk.
Dette er kun nogle af standardfunktionerne for almindelige dykkercomputere. Andre har fx også kompas, og går du en prisklasse op, vil du sikkert se mange flere funktioner. Uanset hvilken dykkercomputer, du vælger, er det vigtigt, at du sætter dig ind i dets funktioner, så du ved, hvordan du bruger det.
Dykkercomputer med dybdemåler
Rigtig mange er (forståeligt nok!) interesseret i en dykkercomputer med dybdemåler. Derfor har jeg valgt at skrive lidt ekstra om fordelene her.
Det er ikke altid let at vurdere, hvor langt nede man befinder sig under overfladen, og det bliver endnu vanskeligere, når sigtbarheden er dårlig. Derfor er det praktisk at have en dykkercomputer med dybdemåler.
Efter bare et kort blik på urets display ved du nemlig, hvor dybt du dykker. Det gør det nemmere for dig at vide, hvornår du skal vende næsen opad igen. Viden er sikkerhed og sikkerhed giver tryghed. Når du kender din præcise dybde, har du dermed et større overskud til at nyde dykket, fordi du ikke behøver bekymre dig om, hvorvidt du dykker for dybt.
En dybdemåler øger sikkerheden
Der er mange dybdegrænser, når det kommer til dykning. Det gælder både ”små” ting som dit urs vandtæthed (denne har producenten ofte taget højde for), men også mere alvorlige ting, såsom grænsen for, hvor lang tid du kan dykke ved en bestemt dybde (maksimal dykketid).
Når du dykker, påvirkes kroppen af et stort tryk, som bliver større jo dybere, du dykker. Kroppen vil på grund af trykket absorbere noget af den nitrogen, du indånder fra gasflasken, og det er vigtigt, at du udskiller den, inden du kommer op til overfladen. Ellers kan der forme sig nitrogenbobler i kroppen (dykkersyge/trykfaldssyge), og det kan være farligt, hvis ikke det behandles hurtigt.
Ved at holde styr på dybden og dykketiden undgår du at overskride grænsen for, hvor dybt og længe du må dykke. Derfor er dybdemåling en vigtig del af dit sikkerhedsudstyr, når du skal forebygge ubehageligheder såsom trykfaldssyge.
Dykkercomputer fra Suunto?
Du kan næsten ikke sige ”Dykkercomputer” uden også at sige ”Suunto”. De er en stor spiller på markedet, og derfor skal du som minimum kende til dem. Den finske producent har lige siden 1936 udviklet sportsudstyr til aktiviteter både over og under vandet.
Deres første dykkercomputer kom på markedet i 1987, og 10 år senere var den klar i ur-form. I dag producerer Suunto nogle af de bedst testede dykkercomputere. De brillerer både hvad angår holdbarhed, funktionsdygtighed og design. Der er desuden lagt et stort arbejde i at gøre urene så stilrene og enkle som muligt, så informationen er let tilgængelig på displayet.
Mange af deres ure fås desuden til en billig pris sammenlignet med andre producenter. Du skal dog ikke være bekymret for kvaliteten, idet alle ure som sagt testes til det absolut yderste. Suunto producerer kort sagt udstyr til eventyrerne, og det gælder både nybegyndere og professionelle.
Med den billige pris gøres der ingen forskel. Alle skal nemlig have muligheden for at udforske havet med de absolut bedste forudsætninger. Dét er netop hvad man får med en Suunto dykkercomputer om håndleddet. Derfor vil du også finde flere modeller fra Suunto i Dykkerguidens forslag.
- Denne guide er bl.a. skrevet ud fra følgende kilder
Indholdsfortegnelse