Dykkerlygte – Sådan vælger du den rigtige undervandslygte til dine behov

En dykkerlygte er faktisk en essentiel del af manges dykkerudstyr, hvilket måske er en overraskelse for dem, som ikke dykker om natten, i grotter eller vrag.

For selvom den naturligvis er et nødvendigt redskab ved dykning under mørke forhold med dårlig sigtbarhed og ved natdyk, så er en lygte også fantastisk i dagtimerne til at påpege genstande der er interessante for din dykkermakker.

Selv i krystalklart vand vil din dykkerlygte genskabe de “ægte farver” under vandet ved at erstatte det farvespektrum, der naturligt bliver filtreret fra i dybet. 

Sollys kan nemlig ikke nå dybt ned i havet, og forsvinder gradvist, når man dykker. Det betyder, at der er visse farver, der forsvinder, når du bevæger dig dybere ned i havet. Det gælder først og fremmest farven rød. Derfor anbefales det, uanset om man dykker i Danmark eller udlandet, at have en dykkerlygte med sig, så man kan afsløre de små skatte på havbunden og farverne i det maritime dyreliv kommer til sin fulde ret.

dykkerlygte - de bedste undervandslygter

At vælge en undervandslygte, kan være en udfordrende opgave, og med mange forskellige typer, funktioner og muligheder er det klogt at vurdere sine behov før man foretager et køb.

I denne guide præsenterer jeg dig for et udvalg af forskellige typer dykkerlygter. Lige fra dig der gerne vil have en lille håndhold lygte, dig der gerne vil have hænderne fri til uv jagt, hvor en pandelampe er det rette valg, til dig der søger de kraftigste dykkerlygter med bærehåndtag, så du kan lyse et stort område op. 

Du får også et par tips til, hvad du skal holde øje med, så du er klar til at købe den dykkerlygte der passer til dine behov. Dét er uden tvivl en investering i din tid, du ikke kommer til at fortryde.

9 af de bedste dykkerlygter

Hvis du har du travlt, så har jeg samlet nogle af de bedste undervandslygter af forskellige typer i denne oversigt. 

dykkerlygte orcatorch-d800-2100-lumen
OrcaTorch D800 – 2100 lumen (Bestseller) – DKK 1.569,-
bigblue cf450 backup dykkerlygte
Bigblue CF450 II –
DKK 949,-
dykkerlygte 1
Scubapro Nova 850R WIDE – DKK 1.099,-
Orcatorch D580 (530 lumen) dykkerlygte
Orcatorch D580 – 530 lumen (all-arounder) DKK 699,-
dykkerlygte nanight sport 4000 lumen
Nanight Sport 4000 lumen
DKK 2.299,-
orcatorch d860 4200 lumen dykkerlygte
OrcaTorch D860 – 4200 lumen DKK 3.499,-
dykkerlygte til uv jagt - ragnarok-sub-bifrost-2000
Ragnarok Sub Bifrost 2000 (UV-jagt lygte) – DKK 1.999,-
dykkerlygte 2
OrcaTorch D820V (videolygte)
DKK 1.799,-
bigblue-hl1000n-pandelampe til uv jagt
Bigblue HL1000N Pandelampe
DKK 1.245,-

Guide til valg af dykkerlygte

Inden du køber din dykkerlygte, er der en række spørgsmål du bør stille dig selv. Her vil jeg forsøge at give dig svarene på de spørgsmål, så du  forhåbentlig føler dig helt klar til at købe den rette lygte til dine dykkerbehov. 

Batterier eller genopladelig?

Jeg vil anbefale dig at overveje en genopladelig dykkerlygte. Ganske simpelt fordi at det er mere økonomisk og dejligt at slippe for indkøb af batterier i massevis. 

Selvom de er en smule dyrere end de konventionelle batterilygter, så er de mere økonomiske på lidt længere sigt, idet du ikke behøver skifte batterier efter et par dyk. 

Desuden kan nogle nogle lygter i serier, såsom mærket fra Light & Motion, oplades helt uden at skulle skilles af, og derfor risikerer du ikke at den pludselig bliver oversvømmet under et dyk på grund af en revne eller skade i o-ringen forårsaget ved åbningen. 

Hvilken lysstyrke skal du vælge?

Lysttyrken måles i lumen. Desto højere antallet af lumen er, desto størkere lys udsendes. Til sammenligning udsender en alm. 100 watt pære 1.750 lumen.

Det er meget individuelt fra person til person hvad man foretrækker her. Valget af lysstyrke afhænger også af, hvilke forhold og farvande du skal dykke i – og om du dykker for uv-jagt, vragdyk eller natdyk. 

Heldigvis har de fleste moderne dykkerlygter i dag forskellige lysindstillinger, så du kan justere op eller ned for lysstyrken, alt afhængig af forholdene du dykker under. 

Hvor stor skal lysspredningen være? Smal eller bred

Når du først har besluttet dig for, hvilken bestemt lysstyrke ( i lumen) og strømkilde du har brug for, falder valget til sidst imellem en dykkerlygte med smal og koncentreret lyskegle (spot) eller en model med en bred vinkel som spreder lyset ud på et større område (flood).   

Vinklen (i grader) på dykkerlygten bestemmer nemlig, hvor smal eller bred en lyskegle den udsender. 

Jo smallere en lyskegle der udsendes, desto større koncentration af lys vil den udsende på ét sted (super godt til fokusering på et bestemt spot). 

Sammenlignes den samme lysstyrke (i antal lumen) med en lygte der har en bredere lysspredning, vil lyset blive spredt ud på et større område (ideelt til at oplyse større arealer). 

På trods af at lysstyrken (output) er den samme på begge modeller, så vil modellen med den bredeste vinkel, virke til at have et svagere lys. 

Derfor skal du dybest set spørge dig selv om, hvad du vil bruge lygten til. 

Hvis du blot ønsker en lygte for at kunne tjekke ud, hvad der gemmer sig i revet i løbet af dagen, så er mindre og smallere vinkel ideel. 

Leder du derimod efter en lygte til natdyk, så skal det siges, at man altid bør investere i en primær og en sekundær. Hvis den primære fejler, har du den sekundære som en backup. Generelt passer en bred lysspredning bedst til dyk om natten, idet den udvider dit synsfelt.

Du bør dog være opmærksom på, at hvis der er dårlig sigtbarhed med en masse grums og partikler i vandet (ofte tilfældet i Danmark), så kan det være en ulempe med en bred vinkel på lygten. 

En stor lysspredning kombineret med en stærk lysstyrke, vil medføre at lyset bliver reflekteret og “kastet tilbage”. Det er ligesom at køre gennem tåge, hvor det er bedst at bruge nærlys frem for det lange. 

Heldigvis har mange lygter i dag forskellige lys- og vinkelindstillinger, så du både har mulighed for at justere spredningen på lyskeglen og selve lysstyrken (lumen) under dine dyk. 

Skal du tage fotos eller filme?

Er du en entusiastisk undervandsfotograf, så bør du måske overveje en såkaldt videolygte

Videolygter er specielt udviklede med hensyn til lysstyrke, vinkel og farve på lyskeglen for at skabe de mest optimale forhold ved fotografering og videoptagelser. 

Hos dykker-butikken finder du endda en videolygte med en vanvittig høj lysstyrke på 33.000 lumen, hvilket eftersigende skulle kunne gøre “nat til dag”. Ved disse modeller følger ofte et beslag med, så det kan monteres på sit undervandskamera

Du kan se et stort udvalg af speciallygter til undervandsfotografering her hos dykker-butikken eller Diving 2000

dykkerlygte 3
Billede fra dykker-butikken der er specialister i uv-fotografering og sælger professionelle fotos

Hvilken type af håndtag?

Der findes mange forskellige former for håndtag eller greb. 

De mest populære er de almindelige håndlygter. Men der findes også større lygter som skal holdes i en form for “pistolgreb” ligesom denne OrcaTorch D900V (2.200 lumen)

Og andre der skal holdes ligesom en “lanterne”, fx modellen OrcaTorch D860 (4.200 lumen).

orcatorch d860 4200 lumen dykkerlygte

Ønsker du at have dine hænder helt fri, så er det en pandelampe du skal investere i. 

Disse lygter er ikke overraskende specielt populære iblandt undervandsjægerne såvel som vragdykkere, og derfor er de ofte udviklet specielt til det formål. 

Her kan anbefales:  BigBlue HL450N 

bigblue-hl1000n-pandelampe til uv jagt

Som alternativ kan du købe en undervandslygte, hvor der medfølger en smart strop til montering af lygten ovenpå hånden. 

dykkerlygte 4

Her kan modellen OrcaTorch D550 (1.000 lumen) eller Nanight Sport (4.000 lumen) være gode bud. 

Her køber du din dykkerlygte

Fandt du ikke det du søgte? Så kan jeg anbefale at kigge nærmere på udvalget hos 3 af Danmarks største og bedste webshops indenfor dykning. 

+ 59 forskellige lygter
+ 38 forskellige lygter
+ 47 forskellige lygter
Læs også
Hold dig opdateret i vores dykkerunivers

Har du lyst til at blive opdateret med nyheder og spændende blogindlæg om dykning? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og få tips og dykkerhacks direkte i din indbakke.

Del opslaget med nogen du kender

Abonner
Giv besked om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments