Sådan undgår du at blive søsyg før dit dyk

For mange dykkere kan den længe ventede dykkertur hurtigt blive spoleret, allerede inden den går i gang. Når dykkerne skal transporteres til dykkerstedet, er det nemlig ikke alle, der håndterer den gyngende båd lige godt. Jeg har ofte set, hvordan forventningens glæde til at dykke med de mange farverige fisk i koralrevet, bliver afløst af kvalme og elendighed. 

Søsyge opleves som række ubehagelige symptomer, der opbygger sig inde i kroppen. Det begynder ofte med gaben, idet man føler sig træt og søvnig, lidt deprimeret og alment utilpas, ofte med let hovedpine. En ubehagelig fornemmelse ophober sig i maven, bliver til kvalme og svimmelhed for til sidst at kulminere i opkastning. 

Set udefra er det først en forpint, nedtrykt og uselskabelig person, der efterhånden bliver bleg, let hyperventilerende og svedende. Der er kort sagt ingen tvivl om, at man har det utrolig dårligt, når symptomerne er værst.

Jeg taler desværre af erfaring, og selvom jeg elsker at dykke, kan det godt være hård kost at blive transporteret i et vippende fartøj, som man mest af alt har lyst til at komme væk fra. Jeg har selv præsteret at kaste op ud over rælingen på båden ved Koh Tao i Thailand, umiddelbart før jeg skulle dykke. 

Heldigvis er jeg blevet mere søstærk med tiden, og der findes gode råd til at undgå eller begrænse søsyge. Typisk forsvinder søsygen, lige så snart man kommer under vandet, og sikke en befrielse det er, skulle jeg hilse og sige!

I denne artikel får du blandt andet svar på:

  • Hvorfor bliver man søsyg?
  • Hvad kan man selv gøre mod søsyge?
  • Hvordan kan søsyge behandles?

Transportsyge

Søsyge, køresyge og luftsyge er i princippet det samme og går under fællesbetegnelsen transportsyge. Langt de fleste har i deres liv oplevet søsyge eller køresyge, og nogle få også luftsyge (syg under flyvning). 

Men transportsyge er som sygdom et underligt fænomen. Man bliver ekstremt utilpas og dårlig, fordi man udsættes for en oplevelse af bevægelse, som andre ikke påvirkes af, eller som man ville have kunnet tåle under andre omstændigheder. 

Det er muligt at vænne sig til sejlads i sådan en grad, at man undgår at blive syg, men det kan være en sej kamp at nå dertil, hvor man er “søstærk”. 

Hvorfor bliver man søsyg?

Søsyge skyldes, at hjernen modtager modstridende sanseindtryk. Når vi er om bord på en sejlende båd, sender synet signal om, at vi er i bevægelse.

Samtidig sender balanceorganerne i det indre øre signaler om, at kroppen er i stilstand. Denne uoverensstemmelse forvirrer hjernen og gør, at vi får kvalme og kan risikere at kaste op.

soesyge sejlads

Vores balancesystem har et behov for at genkende mønstret af de sanseimpulser, der hele tiden bombarderer os med information om vores bevægelse, om omgivelsernes bevægelser, samt om hvad der er op og ned. Hvis der er afvigelser fra det normale mønster, sendes der fejlsignaler til hjernen. 

Til gengæld har balancesystemet en indlæringsevne i forhold til nye kombinationer af sanseoplevelser. På et tidspunkt vil systemet derfor vænne sig til at anderledes forhold, og det betyder i praksis, at du kan vænne din krop til at være om bord på en båd. 

Paradoksalt nok kan man så igen få problemer med at vende tilbage til de normale omstændigheder. Det betyder, at man ved landgang efter længere tids sejlads kan opleve, at den faste grund gynger under fødderne.

Hvad kan du selv gøre for at holde søsygen på afstand?  

Der findes gode råd til, hvordan man forebygger eller undgår søsyge uden brug af medicin:

  1. Tjek havprognose / farvandsudsigten inden dykning
    Er du meget følsom, er det mest oplagte råd at holde øje med farvandsudsigterne. Hvis de ikke er positive, kan du vælge helt at lade være med at sejle ud den dag. Du kan få hjælp til at finde disse på DMI eller ved Forsvarets Center for Operativ Oceanografi (FCOO).  
  2. Desto større båd man vælger, desto mindre er sandsynligheden for søsyge 
    En god tommelfingerregel er, såfremt det er muligt selv at vælge: Desto større båd, man vælger, desto mindre er sandsynligheden for, at du bliver søsyg. Større både er mere stabile, hvilket gør at de vugger mindre.
  3. Sid stille
    Sid stille på dækket, gerne bagerst i båden – dér er bevægelserne roligst.
  4. Kig på stillestående objekter
    Undgå at kigge på bølgerne, men fokuser i stedet på et stillestående objekt på land eller i horisonten, hvis du ikke kan se land. Undgå at læse eller lignende. På den måde oplever man en bedre sammenhæng mellem det, man ser, og fornemmelsen af bevægelse.
  5. Læg dig til at sove 
    Det første symptom på transportsyge er træthed og søvnighed. Hvis det er muligt, kan det være en hjælp at lægge sig til sove, når de første symptomer viser sig.
  6. Læg dig ned, slap af og kig op Under sejlturen kan man, hvis det er muligt, ligge sig ned, prøve at slappe af og kigge op på himlen.
  7. Styr båden  Hvis det er muligt, får man det også bedre ved at være den, der styrer båden.Det samme er gældende når man kører i bil.
  8. Undgå tunge måltider og sult – spis et let måltid
    Undgå et tungt måltid, rygning eller alkohol inden og undervejs på sejlturen. Undgå desuden at være sulten. Sultfølelsen kan ”blande sig” med kvalmen og føles som kvalme og dermed udløse søsyge.
  9. Undgå at være dehydreret
    Drik vand eller lignende. Virker dette ikke, kan du prøve med Cola, der for nogle har en positiv effekt.
  10. Træn din søsyge
    Hvis man har mod på det eller af en eller anden grund er nødt til at udsætte sig for det, der gør en syg, kan man træne sig ud af det. Hvis man er til søs i flere døgn, forsvinder symptomerne gradvist i løbet af nogle dage.
  11. Sejl med jævne mellemrum 
    Hvis man vil bevare tilvænningen, skal man ikke holde for lange pauser mellem sejladserne. I løbet af et par måneder eller mindre forsvinder tilvænningen, og man er tilbage ved sit udgangspunkt.

Hvordan kan søsyge behandles?

Søsyge kan behandles med forskellige former for midler, både med og uden medicin.

Alternativ behandling af søsyge:

Der findes medicinsk behandling af søsyge, men ønsker du ikke dette, så er, søsygearmbåndet SEA-BAND et klart alternativ til søsygepiller for både børn og voksne. Armbåndet stimulerer nogle af kroppens akupunkturpunkter og virker allerede efter få minutter. 

Jeg har ikke selv erfaring med det endnu, men på Amazon har produktet i gennemsnit fået 4 ud af 5 stjerner fra sammenlagt 971 anmeldelser. Så der må trods alt være noget om snakken.

Sea-Band virker både mod søsyge, køresyge og graviditetskvalme. Et sæt består af 2 akupressurbånd – et til hvert håndled. De 2 bånd opbevares i en lille tilhørende plastæske. Universalarmbåndet kan anvendes af alle.

søsyge 1
Søsygearmbåndene har en vejl. pris på 134,95 kr.

Medicinsk behandling af søsyge

Er du en af dem, som nemt bliver søsyg, anbefales det, at du inden sejlturen får et lægemiddel mod det.

Der er to forskellige typer medicin, du kan bruge til at lindre eller undgå de ubehagelige symptomer ved søsyge og transportsyge generelt, nemlig antihistaminer eller scopolamin. Antihistaminer kan fås som tabletter eller mikstur, og scopolamin kan fås som plaster.

soesygepiller

1. Søsygepiller med antihistaminer

Hvis man skal sejle i kort tid, som man jo typisk gør på dykkerture, kan man købe søsygepiller, som alle kan fås som håndkøbsmedicin, dvs. uden recept. Man skal følge brugsanvisningen nøje, tage pillerne et par timer før, man skal af sted og være forberedt på, at de kun virker nogle få (4-8) timer. 

Du bør være opmærksom på, at søsygepiller har en søvndyssende effekt, der er så markant, at myndighederne fraråder, at man kører bil eller er fører af andre fartøjer, efter man har taget dem. Af samme grund bør man heller ikke betjene maskiner under virkningsperioden

Der findes mange forskellige præparater, og nogle virker længere end andre. Jo længere tid, det virker, jo mere sløvende er medicinen. Kort sagt er det vigtigt, at du følger den specifikke vejledning, der findes på det konkrete produkt, du anvender.

  • Marzine & GoTur (indeholder Cyclizin): Kan bruges af børn og voksne over 12 år.
  • Postafen tabletterne (indeholder Meclozin), der også er et antihistamin.

2. Søsygeplaster med scopolamin

Scopoderm (indeholder scopolamin) er et plaster, man sætter bag øret 5-6 timer før afrejse. Huden bag øret er så tynd, at stoffet langsomt bliver optaget i blodet gennem huden og virker i op til 3 døgn. 

Plastret sørger for, at der er en konstant, passende koncentration af lægemidlet i blodet, så man ikke hele tiden skal tage en tablet. Det er derfor en fordel på lange sejladser og er også typisk beregnet hertil.

Du kan finde alle produkterne hos denne forhandler:

Læs også
Hold dig opdateret i vores dykkerunivers

Har du lyst til at blive opdateret med nyheder og spændende blogindlæg om dykning? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og få tips og dykkerhacks direkte i din indbakke.

Del opslaget med nogen du kender

Abonner
Giv besked om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments