Svømmedragt til mænd og kvinder – Find den rette svømmevåddragt

En svømmedragt kan både betyde en svømmedragt, der bruges til havsvømning, open water eller triathlon, men ordet kan også dække over den badedragt, som konkurrencesvømmere bruger til træning og til stævner.

Her kommer vi nærmere ind på havsvømmedragten, men er du på udkig efter en badedragt med ben til konkurrencesvømning, så har jeg også skrevet en guide til det lige her.

En havsvømmedragt kaldes også en neoprendragt, da det er materialet neopren, der gør, at man kan bruge dragten til at svømme i havet eller på åbent vand. Så hvis du går og drømmer om at svømme ture i havet eller fx deltage i et triathlon, så er det vigtigt at have en dragt af god kvalitet.

For en badedragt er nemlig ikke effektiv nok. Selvom havet er én stor legeplads, og det kan være sjovt og anderledes at svømme i havet, så er det også udfordrende. Derfor skal din svømmedragt være en hjælp for dig, når du svømmer i havet, og det er vigtigt at have styr på, om man har fundet den rigtige slags dragt, inden man køber.

svømmedragt 1
Se svømme konkurrencedragter her
Vaadragt til Triathlon
Se havsvømmedragter her

Havsvømmedragt - våddragt til svømning i åbent vand

Hvad er en havsvømmedragt? Ja, det siger jo nok sig selv, at det er våddragter til svømning i havet. Hvis du godt kunne tænke dig at svømme mere seriøst i havet, så er der nemlig en hel del vigtige ting at have i mente, når du skal vælge en svømmevåddragt.

Dragtens formål

Afhængig af, hvad du skal bruge dragten til, og hvor god en svømmer du er, er der nogle dragter, der er bedre end andre. 

Hvis du er nybegynder, vil du fx gerne have en våddragt med masser af opdrift og varme, mens du som elitesvømmer gerne vil have fokus på hastighed. En triathlon svømmedragt skal helst sikre, at du ikke taber vigtige sekunder.

Materiale og opdrift

Langt de fleste havsvømmedragter er lavet af et materiale, der hedder neopren. Det er en type gummi, som består af en masse bobler, hvilket gør at materialet er let og fleksibelt.

Grunden til man vælger neopren til havsvømmedragter, er at materialet har stor opdrift. Når du svømmer, er det nemlig rigtig vigtigt, at du ligger vandret i havoverfladen, så din modstand er så lille som mulig.

Et tykt lag neopren kan dog give en mindre bevægelighed, så derfor finder man tit havsvømmedragter med 5 mm neopren på benene og helt ned til 2 mm på armene. På den måde holdes benene oppe, mens armene har let ved at bevæge sig.

Er du dygtig til at svømme, bør du vælge en model med mindre neopren i benene og mere over brystet, så underkroppen ikke kommer til at ligge for langt over vandet . Men til nybegyndere er det en rigtig god ide med et tykt lag, så du får så meget hjælp af dragten til opdrift som muligt.

Pasform

Det er rigtig vigtigt, at dragten passer dig godt, og det betyder altså at den skal sidde rigtig tæt ind til kroppen. Det sikrer, at dragten kan isolere og holde din kropsvarme inde, og at du ikke bærer på ekstra vand inde under dragten.

Hos de fleste sælgere, er der et målskema, som du kan måle dig efter, når du skal vælge størrelse. Dog er det allerbedste at prøve dragten på i våd tilstand.

Design

Det er meget vigtigt, at du specifikt vælger en våddragt, der er designet som havsvømmedragt.

En almindelig våddragt til svømning i svømmehallen eller til dykning vil nemlig være designet med fokus på nogle andre ting end fx bevægelighed, opdrift og isolation.

Skravemærker

Det er meget normalt at få mærker af sin dragt. Særligt omkring hals, nakke og under armene.

Fra producenternes side prøver man at undgå det, så hvis du ved at det vil genere dig meget at få skravemærker, så kig efter en havsvømmedragt, der har fokus på det.

Tykkelse

Dragtens tykkelse afhænger af, hvor og hvornår du skal bruge den. Der findes som udgangspunkt tre tykkelser – 3 mm, 5 mm og 7 mm. Den tyndeste er til brug i sommermånederne og til triathlon stævner, da den giver den største bevægelighed.

Dragten i 5 mm tykkelsen er til brug i løbet af foråret og efteråret, og hvor vandtemperaturerne er lidt lavere. Den sidste tykkelse er til dig, der gerne vil kunne holde varmen i koldt vand – dog kan det være svært at svømme korrekt i den.

Svømmer du mest om sommeren eller i udlandet, kan du også overveje at købe en svømmedragt med korte ærmer og ben, da det giver bedre bevægelighed. 

Men til langt de fleste svømmere, der svømmer i Danmark, er det nødvendigt med en heldragt der har lange arme og ben.  Den øgede overflade af neopren giver maximal opdrift, varme og desuden beskyttelse mod brandmænd og lignende.

svømmedragt til havsvømning

Svømmedragt til mænd

Pasformen til mænd og kvinder og selvfølgelig forskellig, og derfor fås svømmedragter i både en herremodel og en damemodel. Grunden til dette er selvfølgelig, at mænd og kvinder ser forskellige ud, men der er faktisk også forskel på de to køns svømmeøkonomi.

Kigger man gennemsnitligt på kønnenes fedtfordeling, ses det nemlig, at kvinder har en højere fedtprocent omkring underkroppen, hvilket betyder, at en gennemsnitlig kvindes underkrop flyder bedre end en gennemsnitlig mands underkrop.

Når du kigger på en svømmedragt til mænd, så er det altså vigtigt at finde en svømmedragt, som vejer op for dette. Altså skal du finde en dragt med et tykkere lag neopren i benene, således at din underkrop får en højere opdrift.

Er du på udkig efter en svømmedragt til mænd, så er det også enormt vigtigt, at dragten sidder behageligt omkring halsen. Det kan nemlig være til stor gene, hvis ikke halslinjen sidder godt.

Derudover er der ikke den store forskel på svømmedragter til mænd og kvinder, udover selvfølgelig selve pasformen.

I tvivl om hvilken du skal vælge? Se mine 3 anbefalinger

Her er 3 af mine specifikke anbefalinger til mænd

watery-pelican
Bedste all-around til begyndere og øvede
watery-svoemmedragt-2
Til begynderen der vil have mest for sine penge 
watery-svoemmedragt
Til den ambitiøse der kun ønsker det bedste

Svømmedragt til kvinder

Leder du efter en svømmedragt til kvinder, så gælder det igen om at have forskellen i svømmeøkonomi med ind i billedet.

Da kvinder generelt har en bedre position i vandet, er der i mindre grad behov for et tykt lag neopren på benene. Derimod kan det være godt med et tykkere lag ved brystet, særligt til dygtige svømmere, så underkroppen ikke kommer til at ligge for højt i vandet – dette ville også gøre det svært at svømme hurtigt.

Hvis du er nybegynder og ikke har så meget øje på, hvor hurtigt du kan svømme, så er det mest essentielle at vælge en svømmedragt til kvinder, som sidder behageligt. Her er det igen halslinjen, der spiller ind og selve dragtens fit på kroppen.

Har du hurtighed som mål, så er det vigtigt også at have en hætte på. Din svømmedragt glider nemlig godt gennem vandet, hvilket gør dig hurtigere. Hår derimod har ikke et særlig godt glid, og derfor kan det have stor betydning, at du dækker håret med en hætte.

I tvivl om hvilken du skal vælge?

Her er 3 af mine specifikke anbefalinger til kvinder

Bedste all-around til begyndere og øvede
Til begynderen der vil have mest for sine penge 
Til den ambitiøse der kun ønsker det bedste

Gode råd til sikker svømning i åbent vand

Når først du har fundet den perfekte svømmedragt og er klar til eventyr på åbent vand, så er det vigtigt også at gøre det til en god og sikker oplevelse.

Først og fremmest er det vigtigt, at du aldrig svømmer alene. Det er noget helt andet at svømme på åbent vand end i svømmehallen, så det er nødvendigt at have en makker med, da det ellers er svært at få hjælp, hvis noget går galt.

Du kan med stor fordel medbringe en havtaske, der holder vandet ude, hvor du kan have mobil, udstyr og snacks med. En havtaske er desuden smart, da den kan holde dig oppe i vandet, og den fås i synlige farver, således at du kan skille dig ud. 

Her kan Swim Secure tasken til en vejl. pris på 379,- anbefales. 

Watery havtaske - Swim&Run 35L

En innovativ oppustelig svømmetaske med skulder, talje og brystbånd. Tag afsted på en vandretur eller løb, fjern stropperne og svøm derefter med det samme. Det er da ret smart tænkt! 

1 anmeldelser
5/5
Vejl. pris DKK 399,-

Har du ikke en synlig havtaske med, så brug en pangfarvet badehætte, der sikrer, at du kan ses. Se et stort udvalg af badehætter her

Du skal nemlig huske på, at du ikke er den eneste bruger af vandet. Kajakker og mindre både kan befinde sig de fleste steder, mens der også er deciderede trafiksystemer og dybvandsruter, hvor det er ulovligt at svømme. Disse er tegnede ind på søkortene, så sørg for at have overblik over din rute, før du begiver dig af sted. I det hele taget er det en stor fordel, hvis du svømmer langs kysten.

En dejlig svømmetur i medvind er altid lækkert, men når man så vender om og pludselig har modvind, kan det blive en hel anden oplevelse. Derfor er det en god ide at holde øje med vind og vejr, og sørge for at du har nok tøj på til vandtemperaturen. 

Hvis det er under 18-20 grader, er det ikke helt nok at nøjes med en svømmedragt. Her er en hættesokker og handsker af neopren essentielt for at kunne holde varmen i længere tid.

ZONE3 Neoprensæt med hue, handsker og sko

Spar 25% på dette samlede neoprensæt af den ypperste kvalitet – specielt lavet til at blive brugt under svømning i åbent vand / open water

2 anmeldelser
5/5
Vejl. pris DKK 749,- (spar 257,-)

Sidst men ikke mindst er det vigtigt at kende din kondition. Hvis du er nybegynder, er det ikke en god ide at begive dig ud på en længere rute, for der kan være langt til lands, når man først er kommet af sted. Træn derfor også i svømmehallen, så du får øvet dine svømmetag og lærer din kunnen bedre at kende.

Disse tips til sikkerhed er sammenfattet i 8 råd:

  1. Svøm aldrig alene
  2. Medbring en havtaske
  3. Hav en stærk pangfarvet badehætte på som skiller sig ud – så du er synlig
  4. Svøm langs kysten
  5. Undgå at svømme på trafikerede ruter
  6. Hold øje med vind og vejr på forhånd
  7. Sørg for at have svømmetøj på til vandtemperaturen
  8. Kend din kondition

Køb svømmedragt til mænd og kvinder her

Fandt du ikke den svømmedragt du søgte? Så kan jeg anbefale at kigge nærmere på udvalget hos Watery.dk der er startet af en tidligere elitesvømmer (Daniel), og som i dag er en af landets førende forhandlere af svømmeudstyr. 

Her er ekstraordinær service og rådgivning i fokus. Telefonen er således åben fra kl. 08-22 og de mange positive anmeldelser fra Trustpilot bekræfter dette. 

1.289 anmeldelser
4.7/5
Læs også
Hold dig opdateret i vores dykkerunivers

Har du lyst til at blive opdateret med nyheder og spændende blogindlæg om dykning? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og få tips og dykkerhacks direkte i din indbakke.

Del opslaget med nogen du kender

Abonner
Giv besked om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments