Du har taget dit dykkerkursus. Du har købt din våddragt. Du har bestilt din dykkerrejse og er nu fuldstændig klar til at tage på dit livs dykkereventyr! Men stop en halv.
Mindeværdige oplevelser skal da foreviges – også under vandet. Derfor skal du have anskaffet dig et undervandskamera, så du kan tage feriebilleder, som du aldrig har gjort det før.
I dette blogindlæg præsenterer jeg dig for et udvalg af undervandskameraer til både fotografi og videooptag under vandet. Desuden også for den alternative løsning at bruge din smartphone. Har du et rigtig godt smartphonekamera, som du vil bruge til at dykke, kan du let forvandle din smartphone til et undervandskamera med et undervandshus.
Du får også et par fif til, hvordan du tager de bedste billeder, så dine ferieminder kan stå lige så skarpt på billederne, som i hukommelsen. Dét er uden tvivl en investering, du ikke kommer til at fortryde.
Oversigten til dig der har travlt
Hvis du har du travlt, så har jeg samlet de bedste undervandskameraer i denne oversigt. De bliver gennemgået enkeltvis efterfølgende.
Undervandskameraer
SeaLife Micro 3.0
SeaLife Micro 3.0 er et ideelt begynderkamera til undervandsfotografering med en indbygget hukommelse på 64GB.Kameraet leverer farverige stillbilleder og fuld 4K 30fps / 1080p 120fps HD-video, og har en konstant fokus samt en indbygget 100-graders fisheye-linse.
Det kan bruges på dybder op til 60 meter. Med indbygget wifi kan billeder overføres direkte til smartphones og tablets via SeaLife Micro Cam-appen.
Kameraet er nemt at betjene med tre enkle knapper: VIDEO, MENU, AFSPIL. Det har en batterilevetid på over 3 timer og oplades via USB.
Specifikationer:
- Vandtæthed: 60 meter.
- Batterilevetid: + 3 timer
- Indbygget farvekorrektion ved dyk
- Mulighed for manuel hvidbalance indstilling
- Producent: Canon
Pris: 5.169 kr. Køb det hos Diving 2000 her.
Fordele: Dette kamera er utroligt nemt at betjene, og egner sig fremragende som dit første kamera. På bagsiden findes tre simple betjeningsknapper.
Ulemper: Prisen er i den højere ende.
Det fødte dykkerkamera: Paralenz Vaquita kamera
Paralenz Dive Camera er til forskel fra mange andre actionkameraer designet specifikt til dykkerne. Det betyder, at det på mange måder er overlegent, når det kommer til at tage billeder under vand.
Fx er dykkerkameraet vandtæt ned til 350 meter og har automatisk farvekorrektion.
Kameraet kan med andre ord automatisk sætte det rigtige filter på, så du hverken behøver gå på kompromis med dine billeder eller din oplevelse.
Der er mulighed for tilkøb af forskellige beslag, så du fx kan montere det på din dykkermaske.
Fotos skydes i en opløsning 8,0 mio. pixels, mens video optages i 4K. Efter optagelse kan du tjekke fotos og video på din smartphone via en gratis app. Appen findes både til Android og iOS.
Kameraet måler bla. dybde, temperaturer og lokation ved at tracke dine dyk via GPS.
Specifikationer:
- Vandtæthed: 350 meter.
- Batterilevetid: 3 timer.
- Videofunktion: Ja. 4k.
- Billedstabilisering: Ja.
- Touchscreen: Nej.
- Producent: Paralenz.
Vejl. pris: 5.599 kr. Køb det her.
Fordele: WiFi gør det muligt at downloade dit billedmateriale på telefonen. Automatisk farvekorrektion. Lang batteritid. Automatisk log af dybde og tid under dine dyk.
Ulempe: Prisen er høj, men det er kvaliteten til gengæld også. Har du råd, og brænder du for dykning, kan denne kameraløsning meget vel være det hele værd.
Olympus Tough TG-6 vandtæt kamera - 12 megapixel
Er 6. generation af Tough-serien fra Olympus – og sikke et mesterværk de har skabt!
TG-6 er et utroligt kompakt kamera til brug både under og oven vande. Det er vandtæt ned til 15 m. dybde, kan klare fald fra 2 m. højde og er frostsikkert ned til – 10 °C.
Kameraet kan tage kvalitetsbilleder, uanset betingelserne, og optage video ligesom et action kamera.
En app kan endda knytte data fra GPS, kompas, manometer og temperatur til dine fotos og videoer.
Specifikationer:
- Vandtæthed: Ned til 15 meter.
- Batterilevetid: 1,8 timer.
- Videofunktion: Ja. 4k/60 fps – 4x optisk zoom.
- Billedstabilisering: Ja.
- Touchskærm: Nej.
- Producent: Olympus
Pris: 3.600 kr. Køb det her.
Fordele: Udover at kunne tage knivskarpe billeder og video, så er TG-6 vandtæt ned til 15 m, stødsikkert ved fald fra op til 2,1 meter, støvtæt, frostsikkert ned til -10 °C, trykfast og har antidug-belægning, så det kan klare ethvert eventyr.
Ulemper: Kameraet er kun vandtæt ned til en dybde på 15m uden yderligere udstyr. Derfor kan det være nødvendigt at tilkøbe et undervandhus, såsom denne fra SeaFrog, der passer til for 1.699,-. Dermed kan det klare dyk ned til 40 meter.
Actionkameraer
Et billigt undervandskamera: Rollei Actioncamera 372
Som navnet afslører, er dette kamera fra Rollei perfekt til actionfyldte oplevelser.
Det lille kamera er nemt at have med sig og kommer med både undervandshus og undervandsfiltre.
Så du kan dykke helt ned til 30 meters dybde og stadig tage skarpe og farverige billeder.
Specifikationer:
- Vandtæthed: Medfølgende undervandshus er vandtæt ned til 30 meter.
- Batterilevetid: 80 min.
- Videofunktion: Ja. 1,280 x 720p med 30 fps.
- Billedstabilisering: Oplyses ikke.
- USB kabel for genopladning: ja.
- Producent: Rollei
Pris: 210 kr. Køb det her.
Fordele: Indbygget WiFi. Der medfølger forskellige videomodes. Den billige pris gør kameraet til en god løsning for dig, der vil være økonomisk, men samtidig tage billeder i god kvalitet på din dykkerferie.
Bedst til budgettet: 4K Action Kamera med Wifi & App
Er du på stramt budget, eller vil du lige se, om undervandsfotografi er noget for dig, inden du investerer i det tunge udstyr?
Så er dette 4K Action Kamera en god løsning. Det lille actionkamera er nemt at have med at gøre med en vægt på blot 350 gram.
Kameraet har også en 2” TFT-skærm og en 140⁰ vinkel, så du kan følge med i dine optagelser og sørge for, at du får den bedste vinkel. Det giver dig rigtig gode forudsætninger for vilde optagelser under vandet.
Specifikationer:
- Vandtæthed: Medfølgende undervandshus er vandtæt ned til 30 meter.
- Videofunktion: Ja. 4K.
- Billedstabilisering: Ikke oplyst, men sandsynligt, da det er et actionkamera.
- Ekstra funktioner: Time Lapse, Slow Motion, Burst Funktion.
Pris: 439 kr. Køb det her.
Fordele: Den lave pris gør det muligt for alle at dokumentere deres dykkerferie. Et billigt undervandskamera er også oplagt til børn, der ikke altid er så forsigtige eller forstår værdien af kameraer i tusindklassen. Kameraet har desuden indbygget WiFi, så billederne let kan overføres og deles på sociale medier.
Den alternative løsning: Brug din smartphone
I dag er kameraerne i smartphones efterhånden så gode, at de kan hamle op med en hel del rigtige kameraer. Når det kommer til vandtæthed, er de dog langt fra lige så stærke. Det kan heldigvis fikses nemt og økonomisk.
Har du et rigtig godt smartphonekamera, som du vil bruge til at dykke, kan du let forvandle din smartphone til et undervandskamera med et undervandshus. Nogle undervandshuse er specifikt lavet til en bestemt smartphonemodel, men du kan også få undervandshuse, der passer til mange forskellige smartphones. Så skal du heller ikke anskaffe dig et nyt hus, når du skifter smartphone.
OBS! Vælger du at benytte din smartphone, er det vigtigt, at du sætter den på ”forstyr ikke”, så den ikke ringer mens du dykker.
Seafrog UNIVERSEL cover til smartphones
Dette undervandshus fra Seafrog er perfekt til dig, der vil kunne bruge mange forskellige telefoner som undervandskamera.
Med den universelle model fra Seafrog er du ikke afhængig af en særlig type smartphone.
Specifikationer:
- Passer til: De fleste smartphones.
- Vandtæthed: 40 meter.
- Indbygget filter: Ja, rødfilter.
- Producent: Seafrog
Pris: 1.999 kr. Køb det her.
Fordele: Huset kommer med to standard rammer.
Disse rammer passer som følgende:
Ramme 1: Huawei P20/P40, iphone 14/iphone 14 Pro
Ramme 2: iphone 14 plus, iphone 14 Pro Max og iphone 12/13 Pro Max
Sealife SportDiver til Smartphones
Sealife SportDiver er et kompakt, letvægts undervandshus til smartphones.
Det hårdføre undervandshus er konstrueret i Polycarbonat, rustfri stål, aluminium og hærdet glas.
Specifikationer:
- Passer til: iPhone, Samsung, Huawei, LG, Nokia og Sony
- Vandtæthed: 40 meter.
- Producent: SeaLife
Pris: 2.599 kr. Køb det her.
Fordele: Undervandshuset passer til de fleste smartphones
Ulemper: Prisen er i den højere ende.
Derfor skal du have et undervandskamera
Det er ingen hemmelighed, at vi elsker at tage billeder af vores omverden, at dokumentere steder, vi har været, landskaber vi har set og ting, vi har oplevet. Det skal du selvfølgelig også have muligheden for at gøre, når du dykker.
Med et godt undervandskamera vil du være i stand til at indfange de helt særlige øjeblikke under dit dyk. Verdenen under overfladen er et unikt sted, og med et vandtæt kamera kan du vise venner og familie højdepunkterne fra din rejse eller blot genopleve den for dig selv, når du kommer hjem.
Du har flere muligheder, når du skal vælge kamera. Der er både dyre og billige løsninger, men ofte kan det betale sig at investere i et godt materiale frem for en billig engangsfidus. Undervandskameraer af god kvalitet tager nemlig oftest de bedste billeder.
Undervandshus eller vandtæt kamera?
Når du leder efter undervandskameraer vil du overvejende møde to løsninger. Du kan enten købe et undervandshus, hvilket fungerer som en vandtæt beskyttelsesboks til dit kamera. (Du kan stadig tilgå funktionerne på kameraet.)
Fordelen ved undervandshuset er, at du kan købe det som tilbehør til dit eksisterende kamera. Har du allerede et kamera, der tager gode billeder, kan et undervandshus altså være en løsning for dig, der ikke vil investere i et nyt kamera.
Undervandshuset beskytter kameraet mod vand, snavs og tryk, ofte helt ned til 40 meter. Det er dog vigtigt, at du overholder dybdegrænsen og sørger for, at undervandshuset lukker tæt. Det er altid en god idé at rense silikonebåndet inden brug for at undgå snavs, hår eller lignende, der kan forhindre huset i at lukke tæt. Du kan se et stort udvalg af undervandhuse hos Kingfish her.
Et mere hårdført kamera
En anden løsning er at købe et vandtæt kamera. Disse er særligt hårdføre og kan ofte modstå både vand, sand, tryk og stød. Dermed skal du ikke være så nervøs for, at kameraet går i stykker.
Selvom man selvfølgelig altid skal passe på sit kamera, kan de vandtætte kameraer godt overleve at blive tabt. Det er dog stadig vigtigt, at du overholder dybdegrænsen. Selv vandtætte kameraer har deres begrænsninger og er kun vandtætte indtil en vis dybde. Overskrider du den grænse vil trykket blive for stort og ødelægge kameraet.
Husk filteret! (om farver i vand)
Uanset om du vælger undervandshus eller et vandtæt kamera, er det vigtigt, at kameraet har et filter eller indbygget undervandsfunktion. Sollys kan nemlig ikke nå dybt ned i havet og forsvinder gradvist, når man dykker.
Det betyder, at der er visse farver, der forsvinder, når du bevæger dig dybere ned i havet. Det gælder først og fremmest farven rød. Derfor vil det typisk være et rødfilter, du skal bruge.
Rødfilteret har enorm betydning for billedernes farvekvalitet og skarphed. Derfor kan det altså godt betale sig at investere i sådan et, hvis ikke dit kamera allerede har ”underwater mode”.
Undervandskamera med video
Er fotografi ikke nok for dig? Måske ønsker du at optage livet under vandet eller at dokumentere din dykkerrejse i levende billeder? Hvis du leder efter et kamera med skarp videofunktion lavet til action, så er et actionkamera en rigtig god løsning.
Et actionkamera er nemlig vandtæt, lille i størrelsen og dermed nemt at medbringe. De er lavet til action, så du behøver ikke være nervøs for holdbarheden, uanset om du befinder dig til vands, til lands eller i luften.
Sådan passer du på dit undervandskamera
Nu kan det lyde som om undervandskameraer og vandtætte kameraer er nogle hårdføre, uskadelige størrelser, og det er de også – til en vis grænse. Uanset om du køber undervandskamera med eller uden hus, er det vigtigt, at du overholder producentens forskrifter.
Det betyder, at du fx ikke må dykke under dybdegrænsen. Gør du det, kan kameraet ikke opretholde sin vandtætte funktion, og det vil gå i stykker under trykket.
Undervandshus
Husk at rense gummiringen i undervandshuset, så der ikke opstår utætheder som følge af snavs, hår eller støv. Du bør generelt altid sikre dig, at undervandshuset er tæt i pakningerne, samlingerne og fri for ridser.
Undgå at tabe kameraet
Dobbelttjek, at kameraet sidder godt fast eller sørg for at binde en snor fra dig selv til kameraet, så du ikke mister det, hvis du taber det.
Vand i kameraet?
Er du af den ene eller anden grund ude for, at undervandshuset ikke holder tæt, bør du hurtigst muligt bringe kameraet på tør grund. Befinder du dig i saltvand, bør du først skylle kameraet med ferskvand og derefter tørre det med et håndklæde.
Sådan tager du gode undervandsbilleder
Du har dit kamera. Du har dit rødfilter (eller indbygget undervandsfunktion), så nu skal der tages en masse billeder. Det er dog meget anderledes at fotografere eller optage under vand end på land. Det skyldes ikke mindst lysforskellen og den dårligere sigtbarhed. For at tage skarpe billeder, bør du derfor kende disse tips.
Kom tæt på motivet
På grund af farvetabet i vand, kan det være svært at se motiver, der er langt væk. Derfor bør du som hovedregel altid bevæge dig så tæt på motivet, som du kan.
Brug blitz
Brug af blitz kompenserer for det manglende lys under overfladen og genskaber så at sige hele farvespektret. Det kan dog være en udfordring at bruge blitz, og det kræver ofte øvelse, inden resultatet bliver rigtig godt.
Det rigtige lys
Er du en entusiastisk undervandsfotograf, så bør du måske overveje en såkaldt videolygte.
Disse er dykkerlygter specielt udviklede med hensyn til lysstyrke, vinkel og farve på lyskeglen for at skabe de mest optimale forhold ved fotografering og videoptagelser. Ved disse dykkerlygter følger ofte et beslag med, så det kan monteres på sit undervandskamera.
Prøv dig frem
Øvelse gør mester. Den fortærskede formulering er på alle måder en kliché, men den har nu alligevel en god del sandhed i sig. Prøv dig frem. Se, hvilke metoder, der virker for dig, og tag en masse billeder!
Køb undervandskameraer her
Fandt du ikke det undervandskamera du søgte? Så kan jeg anbefale at kigge nærmere på det store udvalg hos tre af Danmarks største og bedste webshops inden for dykning her.
Indholdsfortegnelse