Sådan vælger du den rette dykkermaske til børn og voksne

Det er tiden værd at undersøge markedet for dykkermasker og sætte sig ind i forskellene på de typer der eksisterer. Dykkermasken er nemlig den vigtigste del af sit dykkerudstyr overhovedet.

Dykkermasken er afgørende for, om du får en fremragende eller dårlig oplevelse under vandet. Hvis din maske lækker vand, dugger eller trykker mod din pande, så er det ikke blot en forfærdelig oplevelse, det kan potentielt set også være livsfarligt.

Det kan være en jungle at finde den helt rette dykkermaske, og med mange forskellige typer, funktioner og muligheder er det klogt at vurdere sine behov før man foretager et køb.

I denne guide præsenterer jeg dig for et udvalg af forskellige typer dykkermasker til børn og voksne. Lige fra dig der gerne vil snorkle i overfladen, dig der gerne vil dykke dybere med iltflaske på ryggen til UV-jægeren der vil jage fiskene. 

Du får også et par tips til, hvad du skal holde øje med, så du er klar til at købe den dykkermaske der passer til dine behov. 

dykkermaske 1
Dykkermaske til snorkling
hollis m3 dykkermaske med styrke sort
Dykkermaske til scuba
ist-hunter-maske-og-snorkel
Dykkermaske til UV-jagt
ist corona dykkermaske med styrke gul
Dykkermaske med styrke
dykkermaske 2
Full Face Dykkermaske
ist martinique small dykkermaske boern
Dykkermaske til børn

Dykkermaske til snorkling

Teknisk set er der ingen forskel på dykkermasker til snorkling eller dykning. De kan blive brugt til begge formål. Den største forskel ligger dog i kvaliteten. 

Dykkermasker er ofte dyrere og i højere kvalitet end snorkelmasker, da de er bygget til at skulle klare et større tryk ved dyk på dybere vand, end når man blot holder sig lige under overfladen. 

Desuden er de på grund af den sikkerhedsrisiko der kan opstå på dybere vand, hvis man ikke kan se sine omgivelser også udsat for langt mere omfattende kontrol og tests.  

3 produktanbefalinger 

Beco_Porto_Dykkersaet_til_voksne_-blaa
Beco Porto – pris 435,- 
cruz
Full Face maske – pris 449,-
dykkermaske 3
Beco Bahia til børn – 229,-

Dykkermaske til flaskedykning (scuba)

Der findes mange forskellige typer af masker, og inden du køber din dykkermaske, er der en række spørgsmål du bør stille dig selv angående valg af volume, skørt, ramme, strop osv.

Længere nede vil jeg forsøge at give dig svarene på de spørgsmål, i afsnittet omkring guide til valg af dykkermaske, så du forhåbentlig føler dig helt klar til at købe den rette maske til dine dykkerbehov.

Ellers har jeg udvalgt nogle af de bedste dykkermasker og mest populære her.

oceanic shadow dykkermaske til boern
Oceanic Shadow dykkermaske – Vejl. pris 499,-
hollis m3 dykkermaske med styrke sort
Hollis M3 dykkermaske
– vejl. pris 699,- 
devil dykkermaske
Devil dykkermaske
– Vejl. pris 499,-

Dykkermaske til UV-jagt

Dykkermasker til uv jagt er udviklet til at bruge så lidt luft som muligt, idet man ikke kan trække vejret igennem en iltflaske, men i stedet må holde vejret og bruge sine lungers kapacitet.

Derfor adskiller masker til undervandsjagt sig ved at indeholde en mindre luftvolume, hvilket betyder at man skal bruge mindre af sin sparsomme luft på trykudligning under vand.

Til undervandsjagt bør man altså gå efter en lavprofils dykkermaske, der tillader en mindre luftvolume inde i selve masken, hvilket reducerer det tryk man skal håndtere ved trykudligning under vandet. 

Derudover bør man sikrer sig, at masken er lavet i silikone og slutter helt tæt om ansigtet. De fleste masker til UV-jagt er lavet i sort silikone – og ikke gennemsigtigt. Årsagen er at det ikke lukker så meget lys ind i masken, og at man derfor lettere kan fokusere på objekter og ikke bliver blændet, når man ligger oppe tæt på overfladen.  

Når det gælder snorklen, skal man træffe et valg imellem én med ventil eller uden. 

Ventilsnorkler er lettere at tømme for vand, men de skaber mere modstand og larm i vandet, hvilket kan skræmme fisk. Derfor foretrækker mange uv jægere en snorkel uden ventil.

UV-jægerens favorit - IST Hunter

Undervandsjægerens favorit er modellen IST Hunter, som ses på billedet. 

Det er en alsidig dykkermaske, som primært er udviklet til uv jagt og fridykning, men som også er god til alm. dykning og snorkling. 

Masken er lavet i et behageligt silikonemateriale, der gør masken blød og sørger for at den tilpasser sig ethvert ansigt.

Der medfølger en blød IST gummi snorkel med et mundstykke og uden bundventil.

dykkermaske 4
IST hunter maske og snorkel
Vejl. pris DKK 499,-

Dykkermaske med styrke i glasset

Selv om du er afhængig af briller eller kontaktlinser til dagligt, så bør det ikke stoppe dig fra at udforske det vidunderlige liv under havoverfladen.

En dykkermaske med styrke er nemlig heldigvis opfundet. Disse har indbygget optisk glas, til nær- og langsynede, på samme vis som almindelige briller. Det giver mulighed for uspoleret eventyr under vandet, helt uden brug af kontaktlinser.

Du har også mulighed for at købe linserne med styrke seperat og så selv montere dem i dykkermasken, hvis du har lidt fingerfærdigheder. 

Tidligere stod valget imellem at dykke med kontaktlinser eller uden. Det kan nemlig godt lade sig gøre at dykke eller svømme med bløde-kontaktlinser under almindelige dykkermasker, men der kan opstå komplikationer. Det er nu heldigvis blevet muligt at slippe for disse bekymringer.

3 produktanbefalinger 

ist corona dykkermaske med styrke sort klar
IST Corona dykkermaske med styrke – Vejl. pris 869,-
hollis m3 dykkermaske med styrke sort
Hollis M3 dykkermaske med styrke –  vejl. pris 1.297,- 
Primotec M59 dykkermaske med styrke til born blaa
Primotec Junior dykkermaske med styrke – Vejl. pris 1.159,-

Full Face dykkermaske

Med en helmaske, som dækker hele ansigtet, behøver du ikke at skulle gå på kompromis med komforten.

Her får du et bredere udsyn på 180 grader, intet koldt vand i ansigtet og ingen ømme kæber efter tyggen i mundstykket.

Det giver også mulighed for at tale med din dykkermakker, båden eller andre på samme frekvens ved hjælp af et undervands radio intercom system. 

dykkermaske 5
Ocean Reef G Divers Fullface maske
Vejl. pris DKK 4.499,-

Det er en helt ny verden, som nu også har åbnet sig for fritidsdykkere, idet priserne for helmasker er kommet ned på et mere menneskeligt niveau i forhold til tidligere, hvor de primært kun blev anvendt af erhvervsdykkere. 

Dykkermaske til børn

Dykkermasker til børn adskiller sig ikke fra dem til voksne. Den eneste forskel er størrelsen. Nogle producenter, såsom Oceanic, har udviklet en mini eller small model, som både børn – eller voksne med et smalt ansigt for den sags skyld kan anvende. 

ist martinique small dykkermaske boern
IST Martinique Small dykkermaske – vejl. pris 369,- 
oceanic shadow dykkermaske til boern
Oceanic Mini Shadow dykkermaske – Vejl. pris 499,-
cruz
Full Face dykkermaske til børn – Vejl. pris 449,-

Valg af dykkermaske til børn og voksne

Inden du køber din dykkermaske, er der en række spørgsmål du bør stille dig selv. Her vil jeg forsøge at give dig svarene på de spørgsmål, så du  forhåbentlig føler dig helt klar til at købe den rette maske til dine dykkerbehov. 

Interne volume (profil) - høj eller lav?

En dykkermaskes volume eller “profil” er betegnelsen for den mængde luft der kan være inde i selve masken. Dette luftrum er udsat for kompression i takt med at dykket bliver dybere, hvilket kræver en trykudligning for at undgå ubehag. 

Masker med høj volume giver en følelse af åbenhed og forlængelse af det perifere syn. Dog er de til gengæld sværere at trykudligne og tømme for vand. 

Lav volume masker derimod er designet således at de ikke har meget plads imellem dykkerens ansigt og maskens glas. Dermed rummer de mindre luft, hvilket er en fordel fordi de kræver mindre luft for at trykudligne og cleare. 

Generelt synes de fleste at en dykkermaske med lav profil er den mest komfortable. 

Skørtet: gennemsigtig eller farvet silikone?

Denne beslutning afhænger af din personlige præference, og derfor bliver man nødt til at prøve sig frem. Et skørt i gennemsigtigt silikone tillader i højere grad lyset at trænge ind i masken, hvilket både kan være en fordel og ulempe. På dybere vand, hvor sollyset i forvejen har sværere ved at trænge ned, kan det være en fordel. 

Mens UV-jægere, og andre der snorkler i overfladen, ofte foretrækker den sorte silikone, idet det skærmer af for lyset, og at man derfor lettere kan fokusere på objekter og ikke bliver blændet, når man ligger oppe tæt på overfladen. Desuden giver det sorte silikone en form for tunnelsyn, hvorimod det gennemsigtige giver et bredere panorama udsyn, når man har mulighed for at se ud igennem siderne også. 

Rammen (frame) - med eller uden?

Dykkermasker fås i to forskellige formater – indrammede (framed) og rammeløse (frameless). 

Dykkermasker med ramme (framed) har altså som navnet antyder en stiv ramme, hvor skørt, linser, spænder og rem alle er monteret fast på. Generelt er “framed” dykkermasker en smule større i dimensionerne end de rammeløse, men fordelen er til gengæld at disse typisk kan demonteres til rengøring, reparation, udskiftning eller kan få indsat linser med styrke. 

I en rammeløs “frameless” maske støbes silikoneskørtet rundt om de andre komponenter for at forbinde dem alle. Det resulterer i en helt strømlinet maske, der kan foldes helt flade, hvilket gør dem til ideelle backup-masker, man let kan medbringe i en lomme.   

Ulemperne ved en frameless maske er dog, at da linserne er indlejret i silikoneskørtet, er det ikke muligt at udskifte dem, hvis de går i stykker, og linser med styrke kan ikke kan monteres.

2 meget populære masker – med eller uden ramme

hollis m3 dykkermaske med styrke sort
Hollis M3 dykkermaske – indrammet 
oceanic shadow dykkermaske til boern
Oceanic Shadow dykkermaske – rammeløs

Stroppen - silikone eller neopren?

De fleste dykkermasker har en rem lavet af silikone som standard. Disse er mere fleksible og overfladen gør at de sidder bedre fast på hovedet. Silikonestroppen foretrækkes derfor af de fleste, som ikke har så meget hår på hovedet. 

En neopren-stop kan tilkøbes, hvis den ikke følger med masken, og let fastgøres efterfølgende. De føles mere komfortabel end dem af silikone, og er specielt uundværlige for kvinder, idet deres lange hår dermed ikke så let kommer i klemme imellem strop og nakke. De kan fås til blot 59 kr. hos Kingfish her

dykkermaske boern

Hvordan sidder den på dit ansigt?

Den bedste dykkermaske er den som sidder perfekt tætsluttet på dit ansigt. Men hvordan ved du om den passer til dit ansigt? 

Det gør den, hvis (silikone)skørtet rundt om glasset sidder helt tæt til området omkring øjnene uden at have nogen mellemrum. 

En metode til vurdering af dette er ved at følge disse 4 lette trin:

  1. Hold forsigtigt masken på dit ansigt (undlad at sætte remmen om baghovedet)
  2. Sug luft ind igennem næsen
  3. Imens du blidt suger luft ind igennem næsen, giver du slip med hænderne
  4. Hvis masken stadig sidde fast på ansigtet passer den dig, hvis det ikke er tilfældet eller du kan mærke luft strømme ind i masken samtidig med, så prøv en anden. Læg også mærke til, om masken generer nogle steder, typisk på overlæben eller næsen.

Tips til pleje og brug af din dykkermaske

Straks efter købet af din dykkermaske, bør du smøre et lag tandpasta på indersiden af glassene og efterfølgende køre det godt rundt. 

Det gøres for at slide den film af, som producenten har lagt på for at undgå ridser i glasset, inden masken sælges. Husk at skylle godt med ferskvand efterfølgende. 

Udfører du ikke denne lille manøvre på din maske, vil du være bag duggede ruder resten af din maskes levetid.

Husk også at skylle din maske grundigt med ferskvand efter ethvert dyk og hold den væk fra direkte sollys så meget som det er muligt. En gang imellem kan du også bruge lidt sæbe eller Rodalon for at fjerne de bakterier eller mug der kan danne sig i skørtet.

Sørg altid for at din maske er helt tør, inden du opbevarer den (fortrinsvis i et hårdt etui)

Mange begår den fejl, at de spænder deres dykkermaske alt for hårdt i starten. Hvis den så lækker vand ind, så bliver den spændt endnu hårdere fast – med endnu mere vand i masken til følge. 

Faktisk fungerer dykkermasker bedst, hvis de sættes lidt løst på. Tilpas stramt om ansigtet til at de lige kan holde sugeevnen. For når man så dykker under vandet, vil trykket holde dem på plads og tæt til ansigtet.

Her køber du din dykkermaske til børn og voksne

Fandt du ikke det du søgte? Så kan jeg anbefale at kigge nærmere på udvalget hos 3 af Danmarks største og bedste webshops indenfor dykning. 

+ 40 forskellige masker
+ 36 forskellige masker
+ 31 forskellige masker
  • https://www.simplyscuba.com/pages/mask-advice
  • https://blog.padi.com/2015/04/14/beginners-guide-buying-a-mask/
  • https://www.liveabout.com/whats-the-difference-between-these-masks-4123242
Læs også
Hold dig opdateret i vores dykkerunivers

Har du lyst til at blive opdateret med nyheder og spændende blogindlæg om dykning? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og få tips og dykkerhacks direkte i din indbakke.

Del opslaget med nogen du kender

Abonner
Giv besked om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments