Listen med uv jagt udstyr: Alt du behøver for at komme godt i gang med undervandsjagt

Dykkere, fridykkere og andre vandhunde i hele Danmark har for alvor fået øjnene op for harpunfiskeri de seneste år. Denne populære disciplin kaldes også for undervandsjagt (eller uv jagt) og går i alt sin enkelthed ud på at jage fisk med en harpun eller håndspyd. 

Undervandsjægeren bevæger sig helt frit og lydløst igennem vandet, uden iltflasker til hjælp, her er ilttanken dine lunger. Uv jagt er en naturoplevelse, hvor man både søger roen under vandet og den totale tilstedeværelse idet man glemmer tid og sted i jagten på fisken.  

Har du, ligesom mange andre danskere, fået interesse for undervandsjagt?
Så er du landet det helt rigtige sted. Denne komplette guide vil introducere dig for hvad uv jagt er, udstyre dig med de essentielle råd du bør kende og hjælpe dig på vej til det rette uv jagt udstyr der kræves for at komme i gang.

uv jagt udstyr til undervandsjagt

UV jagt udstyr

Uv jagt udstyr er lidt anderledes end det traditionelle dykkerudstyr med iltflaske. Undervandsjægeren er nemlig iført fridykkerudstyr: våddragt, svømmefødder, maske, snorkel blybælte og medbringer en harpun. Harpunen er et fangstredskab drevet af elastikker eller af trykluft. (Gasdrevne harpuner findes, men disse er ikke tilladte i Danmark).

Hvad er forskellen på dykkerudstyr og fridykkerudstyr? 

Forskellen på dykning og fridykning/uv-jagt er at man ikke kan trække vejret igennem en iltflaske, men i stedet må holde vejret og bruge sine lungers kapacitet. Det har indflydelse på udstyret til uv jagt, der netop er udviklet til at bruge så lidt luft som muligt. 

Så selvom der intet er i vejen for også at bruge sit dykkerudstyr til undervandsjagt, så får du her er et par gode grunde til, hvorfor du får en bedre og mere gnidningsfri oplevelse med det rette uv jagt udstyr. 

For eksempel indeholder masker til undervandsjagt en mindre luftvolume, hvilket betyder at man skal bruge mindre af sin sparsomme luft på trykudligne under vand. På samme vis er svømmefødderne længere end dykkerfinner, hvilket maksimerer fremdriften under vandet samtidig med at den krævede indsats reduceres. 

våddragt til uv jagt
Våddragter
uv jagt udstyr 1
Harpuner
uv jagt udstyr 2
Finner
uv jagt udstyr 3
Masker / Snorkel
uv jagt udstyr 4
Tilbehør
uv jagt udstyr 5
Komplette uv jagt sæt

Harpun til undervandsjagt

En harpun til undervandsjagt bliver enten drevet af elastikker eller trykluft. Oftest anbefaler man elastik-harpuner til begyndere, da anvendelsen og vedligeholdelsen er mere simpel end med trykluft.

Forholdene under vandet hvor du skal jage spiller også ind på dit valg. I uklart vand med lav sigtbarhed, som ofte er tilfældet i det danske farvand, skal man ofte bevæge sig tæt ind på fisken, hvilket gør kortere harpuner mere ideel. 

uv jagt udstyr 6
Se +25 forskellige harpuner – Priser fra DKK 500,-

Og medmindre du går efter de større fisk, har du ikke nødvendigvis behov for tykke greb eller en trykluftsdrevet harpun.  

Våddragt til uv jagt

Når det gælder dragten, så kan du som begynder sagtens anvende din dykkerdragt (heldragt) til undervandsjagt også. Men en våddragt lavet til uv jagt er dog mere behagelig.

“Open-cell” våddragter bruges især til uv jagt. Dragten er to-delt så lynlåse helt undgås, hvilket øger bevægelsesfriheden idet den ikke føles så “stiv”. 

Overdelen har ofte en hætte tilknyttet, der både kan beskytte mod kulde og solens stråler.

våddragt til uv jagt
Se udvalg med +36 forskellige dragter

En våddragt til uv jagt har et lag af nylon udenpå der gør den slidstærk. Indersiden er lavet af blød neopren, der sidder ekstra tæt til huden. Det har den fordel at det minimerer udskiftningen af vand i dragten, så den bedre holder på kropsvarmen – men også den ulempe at det er ret besværligt at komme i den stramme dragt. 

Til undervandsjagt i Danmark gælder:

  • 5 mm anbefales fra juni til oktober (10-25 °C)
  • 7 mm anbefales fra april til december (5-20 °C)
  • 9 mm anbefales fra november til maj (1-15 °C)

Maske / snorkel

Til uv jagt bør man gå efter en lavprofils dykkermaske, der tillader en mindre luftvolume inde i selve masken og reducerer det tryk du skal håndtere ved trykudligning under vandet. Derudover bør man sikrer sig at masken er lavet i silikone og slutter helt tæt om ansigtet. 

Når det gælder snorklen, skal man træffe et valg imellem en med ventil eller uden. Ventil snorkler er lettere at tømme for vand, men de skaber mere modstand og larm i vandet, hvilket kan skræmme fisk. Derfor foretrækker mange uv jægere en snorkel uden ventil.

 

uv jagt udstyr 7
IST hunter maske og snorkel
Vejl. pris DKK 499,-

Produktanbefaling: Undervandsjægeren favorit er ofte modellen IST Hunter, som ses på billedet ovenfor. Det er en alsidig dykkermaske som primært er udviklet til uv jagt og fridykning, men som også er god til alm. dykning og snorkling. Masken er lavet i et behageligt silikone materiale, der gør masken blød og sørger for at den tilpasser sig ethvert ansigt.

Finner

Er man dedikeret til uv jagt, så bør man overveje at købe finner specielt udviklet hertil.

Disse adskiller sig ved at være længere og smallere end svømmefødder til dykning med flaske. 

Det giver mere kraft i finnerne, så man skal sparke færre gange og dermed skal bruge færre kræfter for at komme frem under vandet. 

uv jagt udstyr 8
Se udvalg med +30 forskellige finner

Man kan vælge imellem finner af plastik, fiberglas eller carbon. Er du begynder, kan du spare mange penge ved køb af højkvalitets plastfinner. Men ønsker du finner i et flottere design der kræver mindre kraftanstrengelser kan du investere i et par af fiberglas.

Carbon finner er de dyreste, men tilgengæld tilbyder de også den bedste komfort og kræver det mindste energiforbrug. 

Tilbehør til uv jagt udstyr

Udover det nævnte undervandsjagt udstyr, så er noget tilbehør vigtigt. Det er fx ikke særligt sjovt at have fanget en lækker stor fisk, og så skulle hive den i land uden fangstnet eller dykkerkniv til hjælp. 

Komplet uv jagt sæt

Virker det uoverskueligt at udvælge det helt rette uv jagt udstyr? Så er der heldigvis hjælp at hente.

Dykker-butikken har sammensat en række komplette sæt til forskellige niveauer og i forskellige prisklasser. 

Ikke nok med at der er mange penge at spare i mængderabat, så er du også sikker på at eksperter har håndplukket det bedste udstyr i hver pakke.

Pakkernes priser svinger fra ca. 3.000,- op til 10.000,-. 

komplet uv jagt udstyr saet
Uv jagt rabatpakker fra DKK 3.000,-

Undervandsjagt kursus

Brænder du for at komme i gang med uv jagt, men gerne vil have en erfaren instruktør til at sætte dig ordentligt i gang?

Så findes der flere forskellige introkurser i hele Danmark. De store dykkerbutikker er nemlig også specialiseret i undervandsjagt. Tag et kig på kurserne der tilbydes i OdenseÅrhus eller København Her er der er også mulighed for at leje uv jagt udstyr, hvis du ikke ejer dit eget endnu. 

uv jagt udstyr
Billede fra undervandsjagt kursus hos dykker-butikken i Århus

Søger du mere materiale til fordybning og læring om undervandsjagt? Så finder du gode film og bøger om emnet her

Regler for uv jagt

Der er nogle enkelte regler man bør være opmærksom på som undervandsjæger. Man bliver nemlig man betragtet som en lystfisker og derfor skal man have fisketegn, overholde fredningsbælter/zoner, fredningstider og mindstemål. 

Man må desuden kun fange fisk i saltvand, og det er ikke længere tilladt at undervandsjage med iltflasker i Danmark (såvel som resten af EU). 

Desuden bør man være opmærksom på hvor man har sin harpun og dykkerkniv med henne. De kan blive betragtet som våben. En harpun kræve dog IKKE en våbentilladelse, men man skal være over 18 år for at må købe og anvende den, hvis man er fyldt 16 år, må man dog godt bruge en harpun såfremt man er medlem af en jagt- eller skytteforening. 

Du kan læse mere om reglerne for undervandsjagt i Danmark hos Dansk Sportsdykker Forbund her.

(Ingen bedømmelser endnu)
Loading...
Læs også
Hold dig opdateret i vores dykkerunivers

Har du lyst til at blive opdateret med nyheder og spændende blogindlæg om dykning? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og få tips og dykkerhacks direkte i din indbakke.

Del opslaget med nogen du kender

Del på facebook
Del på twitter
Del på email
Del på print

Skriv en kommentar

avatar
  Abonner  
Giv besked om
Luk menu

Siden benytter cookies for at sikre dig den bedste oplevelse, ved at bruge siden, accepterer du samtidig brugen af cookies.  Læs mere.