Harpun – Sådan vælger du den rette harpun til undervandsjagt

Havet byder på mange fantastiske oplevelser. Alt lige fra surfing til dykning og snorkling. Hvis du er glad for havets vilde eventyr og fisk, så vil undervandsjagt helt sikkert også være noget for dig. 

Hvis du efterhånden har fanget de fisk med fiskestang og snøre, som du har lyst til, og du er glad for at dykke – hvorfor så ikke kombinere de to? Undervandsjagt foregår med harpun, og giver dig altså mulighed for at opleve fiskene, du vil fange, på mere nært hold. 

Før man lærer sin harpun godt at kende, kan det være noget af en udfordring, men også en fantastisk oplevelse, hvor man virkelig er til stede i nuet. 

Går du med tanker om at prøve undervandsjagt?
Så finder du her en guide, der kan hjælpe dig til at købe den helt rette harpun.

Generelt om valg af harpun

Når du skal vælge en harpun, er der nogle helt overordnede punkter, der er værd at have med i overvejelsen.

  • Hvor lang skal den være? 
  • Affyring: Skal det være elastik eller trykluft?
  • Hvilket materiale?
  • Linehjul eller ej?

I de følgende afsnit vil jeg komme ind på de forskellige punkter, så du bliver godt rustet til at vælge den rigtige harpun. Der findes nemlig rigtig mange forskellige på markedet, så det kan være svært at vide præcis hvilken, du skal købe. 

Ikke desto mindre er der nogle tommelfingerregler til, hvad det gode valg er. 

Hvis du har du travlt, så har jeg lavet en opsummering af de forskellige punkter her, hvor jeg også kommer med anbefalinger af nogle gode harpuner. 

Opsummering og anbefaling

Til undervandsjagt i Danmark kan jeg anbefale følgende:

  • Længde: Til undervandsjagt i Danmark er en længde på 75-100 cm et godt valg, så du får en harpun, der kan fange langt de fleste fisk. Jeg foretrækker en længde på 90 cm.  
  • Affyring: Elastik. Og en enkelt til at starte med.  
  • Materiale: Aluminium er billigst, men carbon har også en fordel, da det er meget let. 
  • Linehjul eller ej: Til undervandsjagt i Danmark er der ingen grund til at have linehjul. 

Når du køber din første harpun, skal du desuden være opmærksom på, at I danmark er det kun tilladt at jage med enkeltspids harpun, der findes nemlig også harpuner med flere spidser end én. 

Skal jeg selv komme med et bud på en god harpun til begynderen, så bliver det denne Salvimar Voodoo på 75 cm, som er nem at lade og manøvrere rundt med. 

Jeg har desuden snakket med Morten Rosenvold Villadsen, der er tidligere Danmarksmester og holdvinder af nordiske mesterskaber i undervandsjagt og har været på det danske landshold stabilt siden 2007 omkring denne harpun. Og han havde også kun rosende ord tilovers for Salvimar Voodoo, se hvad han siger længere nede. 

Bestseller: den perfekte harpun til begynderen

Producenten Salvimar er kendt for at producere uv jagt udstyr af højeste kvalitet, og med denne harpun har de lavet et lille mesterværk.

Modellen har en lidt længere elastik, hvilket gør den nem at lade. En robust og nem harpun, som er velegnet til begyndere og letøvede.

Hen ad vejen kan du for eksempel opgradere med en tykkere elastik. 

Det er kort sagt en god harpun til alle – både begyndere og øvede undervandsjægere.

Salvimar Voodoo – 75 cm
Vejl. pris 960,-
"Salvimar Voodoo – 75 cm er en god allround harpun til alle niveauer. Den er simpel, men den dobbelte elastik gør, at man kan foretage længere skud med god gennemtrængning på fritsvømmende fisk på op til 2, måske endda 3 meters afstand. Prisen er også fin".
harpun 1
Morten Rosenvold Villadsen
Danmarksmester i UV-Jagt og fridykning samt manden bag undervandsitetet.dk

Er du ude efter den ultimative harpun, så skal du virkelig tjekke denne Salvimar Hero ud, der fås i flere størrelser og kan skyde kraftfuldt.

Den ultimative harpun: Hero fra Salvimar

Den nye model Hero er banebrydende indenfor harpunverdenen.

Salvimar er kendt for at levere harpuner af topkvalitet, og denne nye model har det hele og lidt til. 

Det er derfor helt berettiget at harpunen har fået navnet “Hero”.

Alle der prøver den nye Hero har svært ved at nævne én ting, der gør den til den ultimative harpun, for det er de mange geniale detaljer, der tilsammen gør det.

Den fås desuden i 3 forskellige længder!

Salvimar HERO Harpun 75-95cm
Vejl. pris 2.399,-

Nogle af disse geniale detaljer, der bør fremhæves, er det luftfyldte kammer der er perfekt afbalanceret, så den føles vægtløs i vandet, og når spyddet er skudt afsted, er harpunen så let at den selv søger mod overfladen.

Hero er elliptisk udformet for ubesværet bevægelse. Formen gør, at harpunen er meget stabil i vandet samtidig med, at den let skærer sig gennem vandet, når den flyttes fra side til side.

Harpunen har desuden et ergonomisk korrekt udformet håndtag der giver solid støtte og dermed øget præcision (venstrehånds håndtag medfølger). 

Salvimar Hero - 75 cm . "Denne harpun har jeg både skudt havørred og torsk med. Den er "sjov" fordi den er lavet i plastik, men føles mindst ligeså lækker som harpuner i andre mere eksklusive materialer. Balancen er god og skuddet er rigtig godt. Anbefaling herfra".
harpun 1
Morten Rosenvold Villadsen
Danmarksmester UV-Jagt og fridykning samt manden bag undervandsitetet.dk

Harpun med elastik eller trykluft?

Når harpunen skal affyres, er der nogle modeller, der affyrer med trykluft og nogle der er elastikdrevne. 

Jeg vil anbefale at vælge en elastikdreven model, da denne type har meget slagkraft, er præcis og nærved lydløs, når harpunen affyres. Man kan desuden øge slagkraften ved at tilføje flere elastikker, selvom det ikke er nødvendigt til undervandsjagt i Danmark.

Den eneste ulempe ved en elastikdreven harpun er at spyddet kun er 6-7 mm tykt, så man kan risikere at det bøjer, hvis man rammer bunden eller en sten.

Spyd til trykluftharpuner er ofte 8 mm tykke, hvilket betyder at det ikke bøjer lige så nemt. Det kan dog være sværere at sigte med en trykluftharpun, og de har også den store ulempe, at affyringen støjer, hvilket risikerer at skræmme fiskene væk. Modsat den elastikdrevne, kræver trykluftharpunen også mere vedligeholdelse.

Jeg vil derfor anbefale en elastikdreven harpun.

Hvilken længde skal harpunen have?

En af de vigtigste aspekter at overveje, når du skal købe en harpun til undervandsjagt er længden på selve harpunen. Det kommer nemlig helt an på, hvilke fisk du gerne vil fange og hvor øvet du er.

En harpun på under 55 cm er til dig, der gerne vil afprøve undervandsjagten for første gang og vil skyde fisk som fladfisk. Den er nem at lade, men kan ikke skyde særlig store fisk.

Vælg en harpun på mellem 55 og under 75 cm, hvis du gerne vil skyde fisk som fladfisk og havørreder. Denne længde er en god allrounder, som er nem at tage i brug.

De mest solgte er omkring 75 cm i længden. Med denne længde får du nemlig mulighed for at skyde alle typer fisk, der svømmer rundt i danske farvande, dvs. både laks, torsk, multer og havørreder kan fanges.

Kommer du over 75 cm får du mulighed for at skyde større fisk. 90 cm er også en god allrounder til de danske forhold, mens en harpun på 100 cm er god til åbent vand, hvor sigtbarheden samtidig er god.

Generelt gælder der, at jo lavere sigtbarheden der er, jo mindre en harpun har du brug for. Og vælger du en meget lang model, får du sværere ved at bevæge dig rundt med den. Drømmer du om en udlandstur med hulejagt en dag, har du fx brug for en kort harpun.

Til de danske forhold vil jeg anbefale en længde på mellem 75 cm-100 cm.

harpun til undervandsjagt

Hvilket materiale?

Overordnet set fås harpuner i tre forskellige materialer: Aluminium, kulfiber og træ. 

De fleste fremstilles i enten aluminium eller kulfiber. Begge materialer er ret billige, dog er kulfiber lidt dyrere. Men det har den fordel, at det er meget let og mere slidstærkt.

En harpun i træ er til dem, der er lidt nørdede omkring undervandsjagt. Modellerne af træ er nemlig håndlavede og derfor også en del dyrere. Så de er til dig, der har undervandsjagt kært og gerne vil eje en harpun, der ser godt ud og oser af nostalgi.

Linehjul eller ej?

Et linehjul giver dig mulighed for at hale fisken ind i stedet for, at du skal svømme op til overfladen. Dog er det kun i få tilfælde at det faktisk er relevant. Hvis man vil fange fisk på mere end 5 kg kan det være en hjælp, samt hvis man jager på dybt vand eller i huler.

Til danske farvande anbefaler jeg generelt en harpun uden linehjul.

Her køber du din harpun

Fandt du ikke den harpun du søgte? Så kan jeg anbefale at kigge nærmere på det store udvalg hos tre af Danmarks største og bedste webshops indenfor dykning og undervandsjagt. 

+ 26 forskellige harpuner
+ 16 forskellige harpuner
+ 27 forskellige harpuner
Læs også
Hold dig opdateret i vores dykkerunivers

Har du lyst til at blive opdateret med nyheder og spændende blogindlæg om dykning? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og få tips og dykkerhacks direkte i din indbakke.

Del opslaget med nogen du kender

Abonner
Giv besked om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments